Att kunna fjärrstyra sin amatörradiostation skapar nya spännande möjligheter som radioamatör. Har du problem med störningar, bor i lägenhet eller vill kunna använda din radiostation och antenner som du har hemma när du är på resa så är fjärrstyrning definitivt för dig.

Det finns en rad olika hårdvaror och mjukvaror för fjärrstyrning. SM2OAN Mikael i Kalix har skapat det populära fjärrstyrningsystemet Remoterig som säljs runt om i världen. Jag har själv använt Remoterig under snart ett år och är mycket nöjd. Min lilla remoteväska följer med i bilen som ett trevligt sällskap. Med hjälp av bredbandet i mobiltelefonen som jag delar ut till Remoterig så blir jag QRV på HF, VHF, UHF och även D-star med min IC7100 som är ihopkopplad med Remoterig.

Remoterig och IC7100
Remoterig och IC7100

Den lösning jag har valt är att ha kontrollenhet ihopkopplad med radions huvuddel och en kontrollenhet till radions display. På detta sätt kan jag fjärrstyra radion utan att använda en PC. Det är inte helt lätt att konfigurera Remoterig men inte på något sätt omöjligt. Mikael SM2OAN har gjort en mycket utförlig manual och det finns även ett forum på Remoterigs hemsida som är till bra hjälp. När Remoterig är konfigurerad är den mycket driftsäker. Det finns kanske någon i din klubb som redan är QRV på detta sätt som kan hjälpa dig.

För att kunna njuta av radion på resande fot har jag gjort mig en liten remoteväska där jag har förutom radions display och kontrollenheten har ett 6 Ah batteri med voltmätare och ett cigguttag inkopplad med en strömbrytare. Möjligheterna är många hur man vill ha sin remotestation.

Remoteväska under uppbyggnad
Remoteväska under uppbyggnad

Batteri, voltmätare, cigguttag och strömbrytare är inköpta på Biltema. Väskan är inköpt på Clas Ohlsson och Remoterig är inköpt på Limmared radio.

Vi hörs på banden!